27-02-2020

WOZ-waarde te hoog? Bezwaar maken!

 

Waarschijnlijk heeft u de WOZ-beschikking 2020 al ontvangen of ontvangt u deze binnenkort. Het te betalen bedrag voor de onroerende zaakbelasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van uw woning.

Ook is de WOZ waarde belangrijk voor veel andere belastingen, zoals voor het eigenwoningforfait in uw aangifte inkomstenbelasting of de heffing van de waterschappen.

Als uw WOZ waarde te hoog of te laag is, kan het zinvol zijn bezwaar te maken.

 

Waarom bezwaar maken?

 

 

Als uw WOZ-waarde te hoog is:

Voor de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente uw woning met andere woningen. De woningen worden onder andere getoetst op soort woning, oppervlakte en de buurt waarin de woning ligt. De gemeente heeft veel informatie over uw woning beschikbaar. Ze weten echter niet zoveel van de woning als u.

In vergelijking met de woningen in uw omgeving, kunnen er verschillen zijn tussen uw woning en die van uw buren. Is er een verschil in onderhoud? Hebben uw buren een uitbouw en u niet? Is er een verschil in energiewaarde? Is er een verschil in geluidsoverlast of ligging? Al deze omstandigheden kunnen de WOZ-waarde van de woning beïnvloeden.

Tip: u kunt de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met die van andere woningen op www.wozwaardeloket.nl.

Als uw WOZ-waarde te hoog is, kan het zinvol zijn bezwaar te maken. Hiermee kunt u geld besparen voor de onroerende zaakbelasting, de inkomstenbelasting en watersysteemheffingen.

 

Als uw WOZ-waarde te laag is:

Het kan ook nadelig zijn als uw WOZ-waarde te laag is vastgesteld. Dat kan het geval zijn als er een nieuwe hypotheekrente moet worden vastgesteld of als u een nieuwe hypothecaire lening wilt afsluiten. De rente wordt vaak lager bij een hogere WOZ-waarde.

Ook in dit geval kan het zinvol zijn bezwaar te maken. Houdt u er dan wel rekening mee dat u meer belasting zult betalen.

 

Hoe maak ik bezwaar?

 

 

Op de (achterkant van de) beschikking staat vermeld hoe u bezwaar kunt maken. Vaak kan dit via DigiD of op papier. Vermeldt in het bezwaar zoveel mogelijk factoren die de waarde omlaag kunnen brengen. Voeg ook bewijsstukken als bijlage toe! Foto’s zijn altijd goed, maar mocht u nog energie label of taxatierapport hebben liggen die een lagere waarde ondersteunen? Stuur ze mee met uw bezwaar!

Het is belangrijk dat u het bezwaar tijdig indient. Tijdig betekent dat de gemeente het bezwaar binnen 6 weken na de dagtekening die op de aanslag staat, moet hebben ontvangen.

 

Hulp nodig bij het maken van bezwaar?

 

 

Heeft u vragen of hulp nodig bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-beschikking? Neem dan contact met ons op.

 

U kunt hiervoor contact opnemen met Jeroen Schoonderwoerd. Mailen kan naar jeroen@mdmaccountants.nl, bellen kan via 070-3123626.