01-10-2019

Nieuw Btw-nummer voor eenmanszaken

 

Wat is er precies aan de hand?

Op dit moment is in het Btw-nummer van eenmanszaken het BSN-nummer van de ondernemer verwerkt. In verband met de privacyrichtlijn (AVG) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens eerder dit jaar aangegeven dat het gebruik van het BSN-nummer in het Btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is.

 

Wat verandert er?

In verband met het bovenstaande, krijgt elke eenmanszaak een nieuw Btw-nummer waarin het BSN-nummer niet is verwerkt.

 

Welke actie moet ik als eenmanszaak uitvoeren?

Eenmanszaken moeten vanaf 1 januari 2020 het nieuwe Btw-nummer op de facturen vermelden. Waar voorheen dus het oude Btw-nummer met daarin het BSN-nummer was vermeld, moet per 1 januari 2020 het nieuwe Btw-nummer vermeld worden. Denk er dus aan tijdig om nieuw briefpapier te laten drukken, als hier in ieder geval het Btw-nummer op vermeld staat. En pas ook tijdig de website aan als hierop het Btw-nummer vermeld staat.

Uiteraard stuurt u de brief waarin het nieuwe Btw-nummer vermeld staat, door naar je accountant/belastingadviseur. Overigens verstuurt de belastingdienst de brieven met de nieuwe nummers in oktober op.

 

Kan ik als eenmanszaak mijn oude Btw-nummer weggooien?

Nee! Zeker niet. Het oude Btw-nummer blijft nog gewoon in gebruik in de communicatie met de belastingdienst. In de interne systemen van de belastingdienst blijft dit nummer ook gewoon nog bestaan.

 

 

Meer vragen over het nieuwe Btw-nummer? U kunt hiervoor contact opnemen met Jeroen Schoonderwoerd. Mailen kan naar jeroen@mdmaccountants.nl, bellen kan via 070-3123626.