07-03-2022

Let op: UBO’s inschrijven vóór 27 maart

Heeft u uw UBO’s nog niet ingeschreven? Doe dit dan uiterlijk voor 27 maart aanstaande, om boetes te voorkomen.
 
In 2020 is in Nederland het UBO-register ingevoerd. Organisaties hebben tot 27 maart 2022 de tijd gekregen om de UBO’s te registreren. Het beheer van het UBO-register is belegd bij de KvK en inmiddels is het UBO-register onderdeel van het handelsregister.
 
Waarom een UBO-register?
 
Het UBO-register moet bijdragen aan het voorkomen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Door het UBO-register wordt transparanter wie bij een organisatie aan de touwtjes trekt. Daarnaast kan men, door de openbaarheid van het register, beter geïnformeerd besluiten met wie men zaken doet. Het UBO-register komt voort uit EU-regelgeving. Elk EU-land moet een UBO-register bijhouden.
 
Wat is een UBO?
 
UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’, ofwel de uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. Om als UBO te kwalificeren moet iemand, direct of indirect, voor meer dan 25% economisch eigendom en/of stemrecht hebben in een entiteit. Denk hierbij aan personen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een B.V., personen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een VOF, of personen die meer dan 25% stemrecht hebben in het bestuur van een stichting. Bijna iedere organisatie heeft wel één of meer UBO’s.
 
Moet iedere organisatie UBO’s inschrijven?
 
Het UBO-register geldt onder andere voor B.V.’s, maatschappen, verenigingen, stichtingen en coöperaties. De registratieplicht geldt daarentegen niet voor eenmanszaken, beursgenoteerde bedrijven en VVE’s. Op de website van de Kamer van Koophandel staat precies beschreven welke organisaties wel en welke organisaties geen UBO’s moeten inschrijven. Daarnaast vindt u hier ook allerlei aanvullende informatie over het UBO-register.
 
UBO’s inschrijven
 
Inschrijven of wijzigen van UBO’s gaat via de website van de Kamer van Koophandel. Heeft u uw UBO opgave nog niet gedaan, doe dit dan uiterlijk voor 27 maart aanstaande via www.kvk.nl/UBO inschrijven of wijzigen
 
Vragen?
 
Heeft u vragen over het UBO-register? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag. Mailen kan naar mdm@mdmaccountants.nl of bel ons via 070-3123626.